Cele mai valoroase branduri in 2017

Topul BrandZ 2017 a facut pregatit de grupul WPP, specialisti in servicii de comunicare in colaborare cu agentia de cercetare Kantar Millward Brown. Astfel, cele doua au stabilit care sunt cele mai valoroase branduri in acest an, iar primele 5 locuri sunt ocupate doar de companii de tehnologie, Google, Apple, Microsoft, Amazon si Facebook dintr-un total de 100 de branduri renumite pe plan international.

Primele trei pozitii

Google s-a remarcat in 2017 cu o valoare de circa 250 de miliarde de dolari, adica mai mare cu un procent de aproape 10% fata de anul precedent, cand a ocupat acceasi pozitie in top. Locul doi este ocupat tot de un brand american, Apple, a carui valoare este estimata la aproximativ 235 de miliarde de dolari si a marcat o crestere cu aproape cinci procente fata de anul trecut. Cresterea a fost asigurata de popularitatea produselor lansate in ultimele 12 ani care s-au bucurat de un succes real pe tot globul. Pe locul 3 se situeaza Microsoft, insa la o distanta considerabila fata de primele doua ocupante din punctul de vedere al valorii brandului, care e estimata la aproape 150 de miliarde de dolari. Totusi, cresterea este importanta fata de anul trecut, de circa 20%.

Patru si cinci

In schimb, cea mai mare crestere in comparatie cu anul precedent a inregistrat-o gigantul american din retail, Amazon, care se situeaza in apropiere de Microsoft, cu o valoare estimata la aproximativ 140 de miliarde de dolari. Cresterea de 40% fata de anul trecut, i-a asigurat un bine meritat loc patru in acest clasament, iar specialistii din domeniul financiar sunt de parere ca veniturile au crescut considerabil datorita faptului ca cei de la Amazon s-au concentrat in ultimele 12 luni pe o varietate de produse si servicii, astfel incat au reusit sa indeplineasca nevoile si cererile clientilor.

Ultima pozitie a topului cinci este ocupata de Facebook, care s-a remarcat printr-o crestere de 27% fata de anul precedent, in timp ce valoarea brandului este estimata la circa 130 de milioane. Americanii de la AT&T, Visa, Tencent, IBM si McDonald’s ocupa celelalte cinci locuri, cu venituri si cresteri importante.