Ai ce sa vezi in Budapesta

Dominand Dunarea, castelul de pe colina conține multe dintre cele mai importante monumente și muzee medievale din Budapesta. Cea mai spectaculoasă dintre aceste structuri impresionante este Castelul Buda din secolul al XVIII-lea, un palat masiv cu 200 de camere care a înlocuit un castel din secolul al XIII-lea, construit pentru a proteja cetatea de atacurile mongole și tătare. Deși a fost grav afectat în timpul celui de-al doilea război mondial, o mare parte din exterior a fost restaurat. În aripa de sud, Muzeul de Istorie din Budapesta ocupă patru etaje.

În fața castelului cu vedere la Dunăre se află o statuie ecvestra de bronz a prințului Eugen de Savoy, un erou ce s-a remarca in razboaiele contra turcilor Castelul de pe colina merită explorat pentru  arhitectura romano-gotică și barocă. Acest complex istoric este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Castelul Buda este iluminat spectaculos noaptea, iar curțile castelului sunt deschise 24 de ore pe zi. Puteți ajunge la castel cu funicularul are pleacă de la Podul cu Lanturi.

Zona din jurul clădirii parlamentului este foarte interesanta. Această clădire neogotică a fost inaugurată în 1886 pentru a marca aniversarea a 1000 de ani. (Ungaria facea parte din Imperiul Austro-Ungar.) Palatul are 691 de camere, precum și 19 de kilometri de coridoare și scări.

Bazilica Sf. Ștefan din Budapesta este, de asemenea, o catedrală frumoasa și un obiectiv popular datorita arhitecturii, a frumuseții interiorului său și panoramei  domului său. Dedicat Sfântului Ștefan, regele sfânt al Ungariei, care a fost și fondatorul statului maghiar, a fost inceputa în 1851, dar a fost terminata abia in1905. Acoperișul, turnurile  si pereții exteriori au fost grav afectați în cel de-al doilea război mondial, iar mozaicurile prețioase ale bisericii au căzut de pe pereți. Dar acestea au fost restaurate cu succes în locul lor original. Mozaicul venețian din cinci părți este în sanctuar și reprezintă o alegorie a maselor. Cea mai prețioasă relicvă sfântă este expusă sub sticlă în capela din stânga altarului – mâna dreaptă mumificată a sfântului patron al bisericii, primul rege al Ungariei.

Două ascensoare transportă vizitatorii în cupolă (sau puteți urca pe trepte, 364 de metri) pentru o panoramă de 360 de grade asupra orașului și a Dunării.

Ghilda pescarilor a construit Bastionul de aparare. Complexul neo-românesc de turnuri, curți, coloane și pereți a fost construit între 1895 și 1902. Este unul dintre cele mai populare puncte obiective turistice, care atrag numerosi turisti. În curtea sudică se află o statuie ecvestră de bronz a Sfântului Ștefan, primul rege al Ungariei.

Biserica Matthias, cunoscută și sub numele de Biserica Maicii Domnului, este un reper important aflat pe Dealul Castelului. A fost finalizat în 1269, iar în 1300 a fost adăugată ușa sudică. În timpul ocupatiei turce (1541-1699), a fost folosit ca moschee și mai târziu a fost renovat în stil baroc. A fost scena mai multor evenimente istorice, inclusiv încoronarea regelui Carol I al Ungariei în 1309 și încoronarea împăratului Franz Iosif al Austriei și a consoartei Elisabeta (Sissy) .

În seriile de duminică, aici au concerte gratuite.

O altă caracteristică a Budapestei este dealul Gellért, un bloc de dolomit de 235 de metri care coboară abrupt până la Dunăre. Aici se află  mai multe izvoare medicinale ale orașului, care au ademenit vizitatori de departe, inca de la sfârșitul secolului al XIII-lea. Baile Rudas sunt una dintre cele câteva clădiri rămase dupa ocupația turcă; acestea se numără printre puținele băi originale turcești din lume, încă în folosință, care datează din anii 1600.Pe versantul nord-estic al dealului se află Monumentul Gellért, un tribut adus faimosului sfânt al Ungariei, un călugăr benedictin care a murit în 1046.

Aceste obiective va vor convinge cu siguranta sa va procurati bilete de avion Budapesta. Orasul acesta se bucura de niste tarife foarte mici, fiind perfect pentru persoane care nu vor sa cheltuie foarte multi bani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *