Ce este dermatita atopică la bebeluși și cum se tratează?

Dermatita atopică este o afecțiune a pielii pe termen lung (cronică). Provoacă piele uscată, mâncărime. Este o afecțiune foarte frecventă la bebeluși și copii și apare, de obicei, pentru prima dată între 3 și 6 luni.

Ce cauzează dermatita atopică la bebeluși?

Cauza exactă a dermatitei atopice nu este cunoscută, dar sunt unele aspecte care par că ar avea legătură directă cu această problemă medicala, printre care:

  • Genele. Această problemă a pielii poate fi transmisă de la părinți la copil.
  • Sistem imunitar. Un sistem imunitar care nu este complet dezvoltat poate afecta cât de multă protecție poate oferi pielea.
  • Factori externi. Acestea includ starea de iarnă, utilizarea apei fierbinți pentru baie, utilizarea săpunului și la temperaturi uscate și calde.

Care sunt simptomele dermatitei atopice la un bebeluși?

La bebeluși, simptomele afectează de obicei fața, gâtul, scalpul, coatele și genunchii. La copiii mai mari, simptomele afectează de obicei pielea din interiorul coatelor, pe spatele genunchilor, părțile laterale ale gâtului, în jurul gurii și pe încheieturile mâinilor, gleznele și mâinile.

Simptomele pot fi diferite la fiecare copil, iar cestea pot include:

  • Piele uscată, solzoasă
  • Mâncărime severă
  • Roșeață și umflare
  • Piele îngroșată
  • Piele palidă pe față
  • Bubițe aspre pe față, pe brațe și pe coapse
  • Pielea întunecată a pleoapelor sau în jurul ochilor
  • Pielea se modifică în jurul gurii, ochilor sau urechilor

Cum este diagnosticată dermatita atopică la un copil?

Medicul vă va întreba despre simptomele copilului dumneavoastră și despre istoricul de sănătate. Acesta poate întreba dacă dumneavoastră sau alți membri ai familiei aveți dermatită atopică, astm sau alergii nazale. Ulterior, acesta vă va examina copilul, căutând semne de dermatită atopică. Din nefericire, nu există un test specific pentru depistarea dermatitei atopice. De obicei, testarea nu este necesară, dar poate fi făcută.

Cum se tratează dermatita atopică la un copil?

Tratamentul va depinde de simptomele copilului dumneavoastră, vârsta și starea generală de sănătate. Din păcate, nu există tratament pentru dermatita atopică, iar scopul tratamentului este de a atenua mâncărimea și inflamația, de a menține un mediu umed optim și  de a preveni infecțiile.

Tratamentul dermatitei atopice include mai multe sfaturi, pe care dacă le veți urma, puteți ține sub control dermatita atopică la bebeluși:

  1. Nu folosiți substanțe care pot fi  iritantei, conform recomandărilor făcute de medicul care v-a consultat bebelușul
  2. Faceți-i baie numai cu un produs de curățare delicat sau spălare pentru corp recomandat de medicul care supraveghează evoluția dermatitei
  3. Tăiați unghiile cât mai scurte, pentru a preveni zgârierea care poate provoca iritații și infecții ale pielii
  4. Folosiți loțiune hidratantă recomandată de medic

În concluzie, dermatita atopică la bebeluși poate fi o reală problemă la un moment dat, însă dacă este ținută sub control, ea nu va afecta viața copilului în viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *