Cât de important este research-ul într-o campanie de produs?

Internetul oferă informații nelimitate despre tot felul de subiecte, însă cum putem filtra doar ceea ce ne interesează? Putem apela la o persoană specializată în domeniul de care suntem interesați sau pur și simplu putem lua fiecare opinie avizată și să despicăm firul în patru, asta doar dacă avem mult timp la dispoziție.

Modalitățile prin care facem propriul research ne pot ajuta sau nu în campaniile de promovare a unui produs. Indiferent dacă facem parte dintr-o companie sau lucărm pe cont propriu, research-ul reprezintă piatra de temelie în demararea unui proiect. Informația te ajută să identifici și să cercetezi companiile concurente care activează pe segmentul vizat, să descrii cu amănunte și să descoperi valoarea lor pe piață, să identifici liniile de producție și tehnicile de promovare prin care tu trebuie să te diferențiezi ca să aduci un plus în viziunea consumatorului. 

Un lucru important de menționat este acela că, dacă ai făcut o treabă excelentă de la început, adică brieful de agenție, șansele tale să te clasezi pe un loc cât mai vizibil pe piață devin mai mari. În orice domeniu sau industrie, concurența este strânsă între companiile sau firmele mai mici de pe piață, motiv pentru care marketerii aprofundează tot mai tare partea de research, întocmai pentru a scoate la iveală ceva ce alții au omis și care ar putea fi folosit în campaniile de promovare. Cu toate acestea, până să ajungem la această etapă, există alta și mai importantă: cercetarea de piață. 

Research-ul sau cercetarea de piață par două acțiuni similare, însă fiecare dispune de o serie de particularități definitorii. Ca să poți face cercetarea de piață, trebuie să știi unde te clasezi tu pe piață. Dacă partea de research te ajută să afli mai multe despre tine și despre modul în care funcționează lucrurile într-o industrie, cercetarea de piață devine ceva mai complex, în care scopul tău este să-ți identifici bine „dușmanii” și să le cauți veriga slabă, astfel încât, după posibilitățile companiei tale, să profiți și să oferi consumatorilor ceea ce alte firma concurente nu pot să o facă.

Marketingul este un domeniu de o complexitate aparte, unde imaginația și strategiile joacă un rol esențial. Însă până la etapa în care îți pui strategia în aplicare, trebuie să urmezi toți pașii ca să te asiguri că tehnicile gândite vor funcționa. Încă o dată, research-ul și cercetarea de piață își dovedesc rolul și importanța de care dispun într-o campanie de promovare a unui produs, serviciu sau concept. Singura cale prin care te poți diferenția într-un domeniu în care toate companiile oferă același produs, este să te diferențiezi prin ceva, iar acel ceva poate fi obținut doar prin cercetarea de piață amănunțită. Mai multe informații despre cum poți să-ți gestionezi propria afacere găsiți pe themarketing.ro.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *