Blestemul

Mi-au luat niste zile sa-mi pot pune ordine in idei si, de cum am avut confirmarea, am scris. Nu stiu cati oameni cunosc ce inseamna un blestem, cu atat mai mult ce inseamna cuvantul blestem si de unde vine forma sa.
Nu am putut gasi asemanare decat in limba engleza, unde BLESS inseamna A BINECUVANTA. Totusi, traducerea sa, CURSE are asemanare cu romanescul CURS. Care este deci legatura dintre binecuvantare si curs, asta daca ar fi adevarat rationamentul mai sus afisat?
Sa vedem echivalentul ANATEMA (afurisenie), cu acelasi corp TEM(A), THEM. Anatema, inseamna conform DEX, Excludere din sanul Bisericii sub acuzatia de erezie. Daca nu v-ati prins, va spun eu. T(H)EM defineste erezia. Astfel, BLES-TEM inseamna Binecuvantarea prin erezie (prin metode neortodoxe). Erezie (care inseamna Doctrina sau credinta religioasa care ia nastere in sanul unei biserici, abatandu-se de la dogmele consacrate si care este condamnata de biserica respectiva, cf. DEX) vine din cuvantul latin HAERESIS, pe care va rog sa-l retineti pentru ca va va ajuta mai tarziu sa intelegeti.
Din cate am studiat, ne dam seama de urmatoarele caracteristici ale blestemului:
1. Se face prin Lumina sau prin Intuneric (Molitfele Sf. Vasile cel Mare se fac prin Lumina)
2. Este o invocare si nu o rugaciune (Molitva inseamna rugaciune)
3. Se intinde asupra Raului dintr-un om, dar si asupra purtatorului de rau (cand este facut prin Intuneric), precum si a urmasilor lui. Iar aici ne amintim cuvantul HAERESIS, care fara terminatia greceasca -is, inseamna MOSTENITOR. Asta presupune ca, daca blestemul este facut pe neam, vor trage pentru el si suflete care nu au de a face cu Raul, si de cele mai multe ori, ei sunt aceia care sting blestemul in mod voluntar, datorita fortei de sacrificiu cu care vin. Pe principiul Unde dai, si … crapa si in alte locuri.
4. Actioneaza precum un bumerang cu lame: il trimiti sa taie dar se va intoarce si te va taia pe tine, cel care l-ai aruncat. De ce? Pentru ca Raul nu cunoaste onoare, mila, iubire si culmea, nici infrangere definitiva pe un teren neutru. El este un pradator perfect, adica stapaneste foarte bine arta rabdarii: pandeste momentul cand iesi de sub clopotul Luminii (prin buna voie) si atunci se napusteste asupra ta.
5. Este o curatare facuta in mod violent, de genul inlatur puroiul cu fierul rosu, indiferent daca lezez bratul sau nu.
6.

Si cel facut pe Lumina si cel facut pe Intuneric presupune folosirea unor entitati care servesc scopului celui care blesteama (exista si forma bleastama). Daca pe Lumina este mijlocit de Arhangheli, pe Intuneric este mijlocit de Demoni. Arhanghelii se mai enerveaza daca nu esti constient (in general vorbind) si te parasesc, insa Demonii vin mereu dupa plata. Adica, te-am servit, dar nu moca. Asa ca, in cazul unui blestem pe Intuneric, initiatorul trage atat pentru blestem (care se intoarce asupra sa – de aceea se numeste CURS, pentru ca el este continuu, circular) cat si pentru mijlocitorul blestemului (plata).
De vorbit pe tema Molitvelor Sf. Vasile
Molitfele Sf. Vasile se fac doar pentru cei posedati si nu neaparat pe 1 Ianuarie cand se celebreaza Sf. Vasile. Asa scrie, asa va spun. Sunt doua lucruri pe care le-am observat. Primul este, asa cum spunea cineva apropiat ca stie de la popa, ca trebuie pregatire prealabila pentru cel care citeste si pentru cei care asista. Pentru ca Raul cauta noi locuri unde sa intre atunci cand iese. Desi in poezie scrie de protejatul celor care sunt de fata, popa recomanda totusi curatenie prealabila (oare de ce?), gen post negru si rugaciune (macar o zi). Sper din tot sufletul sa beneficieze de postul ala cei care au ales Molitvele.
Al doilea lucru, de observat, este ca tot in poezie se spune “Teme-te, taci, fugi, sa nu te intorci, nici sa te ascunzi cu vreo alta viclenie de duhuri necurate, ci du-te in pamant fara de apa, pustiu, nelucrat, unde om nu locuieste, ci este cercetat numai de Dumnezeu, Cel ce leaga pe toti care vatama si uneltesc asupra chipului Sau.” Si ne intrebam daca nu cumva in pustiul acesta se duc si pustnicii, pentru a gasi Mantuirea. Caci daca da, atunci trimis este Raul fix la ei.
Concluziile noastre
Fiecare razboinic are calea lui si tactica lui. In functie de acestea, se ridica sau se coboara. Totusi, gasim recomandabil a cunoaste tainele unei arme folosite in angrenarea celor multi. Atentie, Dracul este cel mai bun contabil, un nene al cifrelor. Iar Universul este incifrat.
Uitesem: in limba veche blestem se spunea rhach. Mai tarziu, au aparut tracii, care pare-se ca inseamna blestematii sau cei care bleastama. Cred in prima varianta.