Intre mit si realitate – transmiterea hepatitei B prin sarut

Hepatita B este o infectie a ficatului care este cauzata de virusul cu acelasi nume, iar daca aceasta nu este tratata, in timp se poate transforma in cancer de ficat sau ciroza, afectiuni serioase care isi pot lasa urmele pe termen lung. Totusi, in cele mai multe dintre cazuri bolnavii se vindeca, chiar si in cele mai severe cazuri, iar copiii sunt cei mai predispusi si exista un vaccin care poate preveni infectia. In schimb, nu exista un tratament care sa duca la vindecare, ci doar modalitati prin care aceasta poate fi tinuta in frau pentru a nu avansa.

Simptome

Simptomele pot varia in functie de evolutia conditiei, iar primele apar, de obicei, de la una pana la patru luni dupa infectare, insa exista si cazuri, in special in randul copiilor, cand nu sunt observate semne initiale. Asadar, DoctorMit iti prezinta principalele semne pentru a sti cand trebuie sa iei masuri: dureri abdominale, febra, dureri ale incheieturilor, lipsa apetitutului, slabiciune, ingalbenirea pielii si a ochilor, iar acestea pot fi asociate si altor afectiuni.

Principalele cauze

Virusul se poate transmite de la o persoana prin sange si alte fluide ale corpului, insa nu si prin stranut sau tuse, dar este posibila prin sarut. Asadar, spre deosebire de hepatita C, in cazul hepatitei B exista mai multe posibilitati de transmitere, totusi, cele mai comune sunt prin contact sexual neprotejat, prin consumul de droguri, prin injectare sau de la mama la copil.

Acut si cronic

Stadiul acut al hepatitei B dureaza, de regula, mai putin de sase luni, iar virusul este eliminat de sistemul imunitar, astfel ca recuperarea completa are loc in decurs de cateva luni. In schimb, stadiul cronic tine incepand cu sase luni si poate rezista chiar si o viata intreaga, timp in care situatia se poate agrava, motiv pentru care este esential sa fie luate masurile adecvate.

Factori de risc

Pot creste considerabil sansele de contractare al virusului in cazul celor care au contact sexual neprotejat cu mai multi parteneri si al celor care consuma droguri, insa hepatita B este foarte raspandita si in comunitatea gay. Totodata, virusul este des intalnit in anumite zone ale Africii si Asiei, astfel ca este important sa fie luate masuri de precautie.

Prevenire

Vaccinul se aplica, de obicei, in decurs de sase luni sub forma a trei sau patru injectii, iar acesta este recomandat in cazul nou nascutilor, precum si adolescentilor care nu au fost vaccinati la nastere si celor care locuiesc cu o persoana infectata. De asemenea, acesta este necesar si persoanelor gay, dar si celor care sufera de afectiuni cronice ale ficatului, celor care schimba des partenerii, celor infectati cu HIV sau celor care se pregatesc de o calatorie intr-una din zonele riscante ale globului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *